Waar is creatine goed voor?

Creatine maakt je explosief

Waar is creatine goed voor?

Creatine helpt bij de opbouw van spieren, explosieve bewegingen en herstel. Bij het volhouden van een korte sprint of het tillen van gewichten zal creatine helpen om betere prestaties te leveren.

Waarom zou je creatine gebruiken? Creatine monohydraat is een lichaamseigen voedingsstof die veel als supplement gebruikt wordt. Het is een van de meest onderzochte supplementen en biedt consistente positieve resultaten. Creatine monohydraat helpt bij korte explosieve bewegingen, zoals bij voetbal of krachttraining. Creatine is het nummer 1 supplement wat je kunt nemen. In deze blog geven we uitleg over creatine op basis van de wetenschap en onze kennis.

Surpass your goal. No excuses.

Voor welke sporten is creatine geschikt?

Krachttraining: in de vorm van explosieve bewegingen zoals squatten, bankdrukken en pull-ups. Deze oefeningen voer je relatief rustig uit maar vergen veel energie. Je lichaam heeft dan heel snel energie nodig en creatine helpt bij het leveren van deze energie.

Bij krachttraining is creatine een van de beste supplementen om te nemen. Je spieren worden groter, wat vaak een leuk voordeel van creatine is. Hierdoor kom je wel een paar kilo aan, want je spieren nemen extra water op om die extra energie op te slaan. Geen zorgen, dat extra wordt alleen maar in je spieren opgeslagen. Je ervaart dus alleen maar het effect van grotere spieren en een iets zwaarder gewicht.

Je kunt creatine ook gebruiken bij sporten zoals voetbal, basketbal, tennis, handbal, hockey, gymnastiek of zwemmen.

Creatine zal je helpen bij korte stukken rennen, hard gooien, schoppen, plotselinge bewegingen, springen en wanneer je echt explosief moet zijn. Als je op het punt staat om een goal te scoren bijvoorbeeld.

Ook bij vechtsporten zoals boksen, kickboksen, MMA en judo kan creatine een groot voordeel op je tegenstander bieden. Je kunt meer en explosievere combinaties slaan, hebt meer uithoudingsvermogen en sneller herstel.

Voor welke sporten is creatine minder geschikt?

Er is een misvatting dat je er niks aan hebt om voor sporten zoals rennen, wielrennen of andere lange-afstandsporten creatine te gebruiken. Omdat je er alleen wat aan zou hebben als je spieren wilt groeien of korte explosieve bewegingen wilt maken.

Maar voor sporten waar je langdurig dezelfde beweging maakt en veel cardio doet, kan creatine ook een voordeel bieden. Wanneer je bijvoorbeeld meerdere keren in een marathon of een fietswedstrijd een korte tijd wilt sprinten, een periode van 4 minuten bijvoorbeeld, dan ervaar je ook dat je sneller bent. Hierbij komt wel kijken dat je door de vochtopname veroorzaakd door creatine, meer gaat wegen. Dus moet je opletten hoeveel kilogram je bij komt aangezien dat veel impact kan maken bij deze sporten.

 

Het is belangrijk om op je prestaties en andere waardes zoals gewicht te letten wanneer je creatine neemt en wanneer je geen creatine neemt. Zodat je goed kunt vergelijken of er een groot verschil is. Want als je het namelijk gaat gebruiken zonder dat je iets meetbaar maakt. Dan is het moeilijk om te zeggen dat je daadwerkelijk progressie ervaart door de creatine of dat je een non-responder bent. Wat is een non-responder van creatine? Lees dat hier.

Kan je creatine gebruiken voor andere dingen als sport?

Jazeker. Creatine helpt bij meer zaken dan enkel bij sport. Alle creatine in je lichaam zit voor 90% in je spieren, de overige 10% bevindt zich in je hersenen. Er is dan ook enig bewijs dat creatine supplementen voor verhoogde cognitieve prestaties kunnen zorgen. Ons advies hierover is: probeer het eens! Creatine heeft een aantrekkelijke prijs. Binnen de wereld van supplementen is het een van de goedkoopste producten. Ook kun je voor verhoogde cognitieve functie cafeïne nemen, daar is veel bewijs voor dat het je focus en geheugen kan verbeteren.

 

In conclusie is creatine monohydraat een veelzijdig en effectief supplement dat voordelen biedt voor verschillende sportdisciplines. Of je nu bezig bent met krachttraining, vechtsporten of zelfs duursporten. Creatine kan een positieve invloed hebben op prestaties, herstel en spieropbouw. Bovendien suggereert enig bewijs zelfs dat creatine gunstig kan zijn voor cognitieve functies. Het is essentieel om je prestaties nauwlettend in de gaten te houden en bewust te zijn van mogelijke gewichtstoename, vooral bij sporten met een focus op uithoudingsvermogen. Over het algemeen is creatine monohydraat een betaalbaar en veelbelovend supplement voor diegenen die hun sportieve doelen willen bereiken.

 

Creatine is een veelzijdig supplement dat voordelen biedt in verschillende sporttakken en andere activiteiten. Met onze kennis en expertise hebben wij deze blog voor jou samengesteld. Wij hopen je met deze blog een stap dichter bij je doelen te hebben geholpen.

5 months ago