Waar zitten (veel) koolhydraten in?

Waar zitten (veel) koolhydraten in
Bezig met laden...
Waar zitten (veel) koolhydraten in?

Koolhydraten zijn nodig voor de energievoorziening in je lichaam. Wanneer je aan het bulken bent, wil je je lichaam van ruim voldoende energie voorzien om te kunnen (blijven) groeien en ben je misschien op zoek naar koolhydraatrijke voeding die ook nog gezond is. Iemand die probeert af te vallen, wil misschien weten waar veel koolhydraten inzitten om zo de inname van koolhydraatrijke producten te kunnen beperken, of om alleen die koolhydraatrijke producten te kiezen die ook gezond zijn. In beide gevallen is het dus handig om te weten waar veel (gezonde) koolhydraten inzitten. In dit blog bespreken we kort wat koolhydraten zijn, welke soorten koolhydraten we onderscheiden en voorzien we je van een lijst met producten die veel langzame koolhydraten bevatten. Zo krijg je hopelijk een nog beter idee over de voedingsmiddelen die passen binnen jouw koolhydraatrijk of juist koolhydraatarm dieet.

Let op, deze informatie is ter indicatie. Ga altijd zelf na wat jouw lichaam nodig heeft, win eventueel deskundig advies is en stel op basis daarvan een verantwoord dieet samen.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn energiebronnen voor ons lichaam. Vezels, suiker en zetmeel vallen onder de noemer ‘koolhydraten’. Het Voedingscentrum benoemt dat binnen een gezond dieet, koolhydraten zo’n 40 tot 70 procent van de energie bieden. Met het oog op sporten, geeft het Voedingscentrum verder aan dat koolhydraten minder zuurstof vereisen tijdens het verbanden dan vetten, en hierdoor geschikter zijn om te kunnen presteren. Volkorenpasta, zilvervliesrijst, groente, fruit en aardappelen worden genoemd als voorbeelden van goede koolhydraatbronnen.

Verschil snelle en langzame koolhydraten

We onderscheiden ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten. Snelle koolhydraten vinden we onder andere terug in frisdrank, snoep en koek en zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt. Deze korte, snelle energiepiek kan ook snel weer plaatsmaken voor een hongergevoel. Bij de vertering van langzame koolhydraten stijgt de suikerspiegel in je bloed langzamer, wat resulteert in een constantere bloedsuikerspiegel. Vaak bevatten producten met langzame koolhydraten ook relatief veel vezels, die zorgen voor een verzadigd gevoel. Wellicht kan het voor sporters best handig zijn om soms wat snelle suikers te eten, bijvoorbeeld net nadat je hard getraind hebt. Toch richten we ons hieronder even op de langzame koolhydraatbronnen, die bevatten vaak ook gezonde voedingstoffen (vitamines en vezels).

‘Waar zitten koolhydraten in’ lijst

Maar in welke producten zitten deze bovengenoemde, langzame koolhydraten? Hieronder een lijst om een idee te geven van producten waar veel koolhydraten inzitten die langzaam verteerd kunnen worden.

Groenten als

 • zoete aardappel
 • pompoen

Peulvruchten als

 • erwten
 • linzen
 • witte en bruine bonen

Fruit als

 • bananen
 • appels
 • peren

(Graan)producten als

 • zilvervliesrijst
 • volkoren pasta
 • volkoren brood

Makkelijk maaltijden bereiden waar veel koolhydraten in zitten

Bovenstaande lijst bevat een aantal voorbeelden van producten waar veel koolhydraten inzitten. Wil je echt een goed overzicht krijgen van de hoeveelheid koolhydraten die jouw maaltijden bevatten? Dat kan door fitness maaltijden bij Fuelyourbody te bestellen, hierbij staat per maaltijd vermeld hoeveel koolhydraten deze bevat. Ben je bijvoorbeeld aan het bulken en op zoek naar energierijke én gezonde voeding, maar heb je geen zin om extra koolhydraatrijke producten in te slaan, af te wegen en in één smakelijke maaltijd te verwerken? Dan bieden we je bij Fuelyourbody de mogelijkheid om speciale bulk maaltijden te bestellen of zelf maaltijden samen te stellen. Tijdens het zelf samenstellen van je maaltijd kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een extra portie zoete aardappels toevoegen, waarmee je het aantal gram koolhydraten in je maaltijd omhoog krikt én een gezonde maaltijd behoudt. Je zult zien dat je hierbij de mogelijkheid hebt om de maaltijd uit te breiden met koolhydraatbronnen die vallen onder het langzame, ‘gezonde’ soort, zoals zilvervliesrijst en zoete aardappel.

koolhydraat arme maaltijden

Koolhydraten beperken vanwege een koolhydraatarm dieet

Probeer je (tijdelijk) jouw koolhydraatinname te beperken, bijvoorbeeld om af te vallen? Bekijk dan eens ons aanbod koolhydraatarme maaltijden voor een overzicht met verschillende soorten lekkere maaltijden waarbij de grootste koolhydraatbron (aardappel, rijst, pasta etc.) is weggelaten. Bekijk de specificaties van de maaltijden uit ons assortiment om een specifiek overzicht te krijgen van de hoeveelheid koolhydraten die de maaltijd bevat.

loader
Bezig met laden...