De zon begint weer te schijnen, de dagen worden langer, en die zomerkleding lonkt in de kast. Herken je dat gevoel? De drang om je fitter en energieker te voelen, klaar om volop van de zomer te genieten? Wij hebben hetzelfde, je bent dus zeker niet de enige! Velen van ons dromen van een lichaam waar we ons goed in voelen, een zogenaamde "summer body". Maar wat houdt dat nu precies in, en hoe bereik je dat op een gezonde en duurzame manier?
Onderstaand duiken we er dieper op in en leggen we je uit wat de voor-en nadelen zijn.
Jouw eventuele startpunt naar een energieke zomer, boordevol tips over training en, misschien nog wel belangrijker, de juiste voeding. Laten we samen duiken in de wereld van fit worden en slim eten!
De basis: veel meer dan alleen een "summer body"
Laten we eerlijk zijn, de term "summer body" kan soms wat oppervlakkig klinken. Het gaat uiteindelijk niet alleen om hoe je eruit ziet in je zwemkleding, maar veel meer om je algehele welzijn. Fit zijn betekent meer energie hebben, je sterker voelen, beter slapen en mentaal veerkrachtiger zijn. Zie het werken aan je "summer body" dan ook als een investering in jezelf, je gezondheid en je levenskwaliteit. Een aantal facetten zijn hiervoor van enorm belang. Beweging, voeding, voedingspatroon en het mentale aspect.
De kracht van beweging is de weg naar een fitter lichaam
Beweging is essentieel als je fitter wilt worden. Het helpt je niet alleen calorieën te verbranden, maar verbetert ook je humeur, versterkt je spieren en botten, en vermindert het risico op verschillende chronische ziekten. Waar begin je?
Vind jouw vorm van beweging
Het belangrijkste is om een vorm van beweging te vinden die je leuk vindt en die je op de lange termijn kunt volhouden. Of je nu houdt van hardlopen in de natuur, fietsen, zwemmen, dansen, yoga of krachttraining in de sportschool, kies iets wat bij jou past. Jouw vorm van beweging moet namelijk ook vol te houden zijn. Dat wil dus zeggen dat je hierin ook de beweging leuk moet vinden. Des te leuker jij het vindt, des te langer en makkelijker je het vol kan houden.
Bouw het langzaam op
Begin niet te fanatiek met je bewegen. Als je nieuw bent met sporten, start dan rustig en bouw de intensiteit en duur geleidelijk op. Begin met 1 à 2 keer per week en bouw op naar drie tot vier keer per week. Dit is voor de meesten prima vol te houden aangezien je naast het bewegen ook vaak andere verplichtingen thuis hebt
Maak van beweging een gewoonte
Plan je workouts in je agenda, net zoals je andere afspraken plant. Hanteer vaste dagen zodat het een structuur gaat worden in je leven. Zo maak je het een prioriteit. Zoek eventueel een sportmaatje om elkaar te motiveren.
Alles over voeding en jouw brandstof
Naast beweging is voeding een enorm cruciale factor als je fitter wilt worden en je goed in je vel wilt zitten. Wat je eet, heeft een directe impact op je energieniveau, je lichaamssamenstelling en je algehele gezondheid.
De beste fuel: voedingsmiddelen die je energie geven
Welke voeding is nu het beste als je fit wilt worden? Iedereen vraagt het zichzelf af, maar het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Het draait om een gebalanceerd voedingspatroon met de nadruk op onbewerkte, voedzame producten:
- Groenten en fruit: boordevol vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Streef naar minstens 5 porties per dag. Varieer in kleur voor een breed scala aan voedingsstoffen. Denk aan broccoli, spinazie, paprika, bessen, appels en bananen.
- Volkorenproducten: volkorenbrood, volkoren pasta, quinoa en havermout in plaats van de witte varianten. Ze bevatten meer vezels, wat zorgt voor een langer verzadigd gevoel en een stabielere bloedsuikerspiegel.
- Magere eiwitten: eiwitten zijn, zoals we weten, essentieel voor de opbouw en het herstel van spieren. Goede bronnen zijn kip, vis, eieren, magere kwark, tofu, peulvruchten (linzen, kikkererwten) en noten.
- Gezonde vetten: niet alle vetten zijn slecht! Onverzadigde vetten, zoals die in avocado's, noten, zaden en vette vis (zalm, makreel), zijn belangrijk voor je gezondheid. Kleine veranderingen kunnen het verschil al maken, gebruik olijfolie in plaats van boter.
- Voldoende water: hydratatie is cruciaal voor alle lichaamsfuncties, inclusief je energieniveau en stofwisseling. Drink dus voldoende water gedurende de dag!

Welke "Energievreters" je beter kunt laten staan!
Er zijn ook voedingsmiddelen die je beter met mate kunt consumeren of zelfs helemaal kunt laten staan als je je fitter wilt voelen:
- Bewerkt voedsel: Denk aan fastfood, chips, koekjes, snoep en frisdrank. Deze producten bevatten vaak veel calorieën, ongezonde vetten, suiker en weinig voedingswaarde. Ze kunnen je energieniveau doen schommelen en dragen hierdoor dus niet bij aan een fit lichaam.
- Toegevoegde suikers: Suikerhoudende dranken, gebak en snoep leveren snelle energie, maar zorgen ook voor een snelle dip. Probeer je inname van toegevoegde suikers te beperken. Kies voor fruit als natuurlijke zoetmaker.
- Ongezonde vetten: Vermijd transvetten (vaak te vinden in bewerkte voedingsmiddelen en gefrituurd eten) en beperk de inname van verzadigde vetten (vooral uit rood vlees en volle zuivelproducten).
- Overmatig alcohol: Alcohol bevat veel calorieën en kan je energieniveau en slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Geniet met mate!
Praktische tips voor een gezond voedingspatroon
Het klinkt misschien allemaal logisch, maar hoe pas je dit nu toe in je dagelijkse leven? Jouw voedingspatroon kan enorm bijdragen aan jouw “summer body”.
Maak bewuste keuzes!
Dus neem de tijd om na te denken over wat je eet. Lees voedseletiketten en wees je bewust van de ingrediënten die daarin zitten. Niet alles is altijd even goed zoals je gewend bent van een fabrikant.
Plan je maaltijden
Door je maaltijden van tevoren te plannen, voorkom je dat je grijpt naar ongezonde opties als je honger hebt. Bereid gezonde maaltijden en snacks voor. We raden het daarom ook zeker af om met een honger gevoel boodschappen te doen voor je eten. Vaak gaat het daar mis…
Eet regelmatig
Sla geen maaltijden over. Regelmatige maaltijden helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en voorkomen overeten. Werkt het voor jou om in de ochtend, middag en avond te eten? Houd dit vast! Ga bijvoorbeeld niet de ochtend eten, snackje tussendoor waardoor je in de middag te weinig eet om vervolgens rond 16:00 uur weer te compenseren en je niet fatsoenlijk kunt avondeten. Probeer je ritme te vinden en vast te houden.
Luister naar je lichaam
Leer het verschil tussen echte honger en emotionele trek. Eet als je honger hebt en stop als je verzadigd bent. Eet je niet helemaal vol of eet wanneer je trek hebt. Er is een verschil tussen trek hebben en hongerig zijn.
Wees niet te streng
Een keer zondigen is niet het einde van de wereld. Het gaat om de balans op de lange termijn. Geniet af en toe van iets lekkers, maar zorg ervoor dat de basis van je voedingspatroon gezond is. We weten dat je niet altijd hard voor jezelf kunt zijn, want dat kun je niet volhouden. Denk aan jezelf en een uitschieter “cheatmeal” mag. Denk er wel aan dat dit af en toe is en met mate. Zolang je de rest maar je vaste eetpatroon houd is er niet veel aan de hand.
De mentale kant ervan
Een "summer body" creëren gaat niet alleen over fysieke inspanning en voeding, maar ook over je mindset. Wees geduldig met jezelf en focus op de vooruitgang die je boekt, hoe klein die ook is. Vergelijk jezelf niet met anderen, niet op straat, maar vooral ook niet op social media. Onthoud dat iedereen een ander tempo en ander lichaam heeft. Geniet vooral van het hele proces!
Jouw stappenplan naar een energieke zomer
- Stel realistische doelen: Wat wil je bereiken deze zomer? Focus op doelen die met gezondheid en welzijn te maken hebben, zoals je fitter voelen of meer energie hebben.
- Vind een beweegvorm die je leuk vindt: Plan je workouts in en maak het een gewoonte.
- Focus op een gebalanceerd voedingspatroon: Eet veel groenten, fruit, volkoren producten en magere eiwitten. Beperk bewerkt voedsel, toegevoegde suikers en ongezonde vetten.
- Drink voldoende water.
- Wees geduldig en lief voor jezelf.
De zomer is een geweldige tijd om nieuwe, gezonde gewoontes aan te leren en te genieten van een energiek en fit lichaam. Onthoud dat het geen sprint is, maar een marathon. Kleine, consistente stappen leiden tot grote resultaten.